autorska prava na internetu - krađa tekstova

Autorska prava: Netko vam je iskopirao tekst i ne želi ga ukloniti? Prijavite ga Googleu

Autorska prava na internetu mnogima nisu jasna. Nemali broj web stranica jednostavno kopira tekstove iz drugih izvora, uzima fotografije koje pronađe, bez da razmišljaju kako pritom krše autorska prava autora. Što napraviti kad vam netko ukrade tekst i postavi ga na svoju web stranicu?

Prvo pokušajte riješiti problem neovlaštenog preuzimanja sadržaja direktno s osobom koja koristi vaš tekst ili fotografiju. Napišite mail vlasniku stranice i zatražite ga da ukloni sporni sadržaj, što je pristojnije moguće.

Nemojte taj portal screenshotati i objaviti na društvenim mrežama, kao ni eventualnu prepisku koja završi negativno, jer vas nažalost osoba koja vodi tu drugu web stranicu može tužiti za klevetu. Znam, glupo je.

Autorska prava na internetu – prijavite kršenje!

Ako se osoba kojoj ste uputili zahtjev ogluši na vaš zahtjev, sljedeći korak jest prijava Googleu.

Ispunite DMCA (Digital Millennium Copyright Act) formular na ovom linku https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?pli=1.

Imajte na umu da svaka zloupotreba ovog može koštati onog tko prijavljuje. Morate biti posve sigurni da prijavljeni sadržaj krši autorska prava, ograničenja i iznimke prije slanja prijave.

Kako je sam Google naveo, u jednom slučaju tvrtka je platila više od 100.000 USD troškova obrade i odvjetnika nakon što je prijavila sadržaj koji je zaštićen odredbom poštene uporabe. Kako navodi Wikipedia, poštena uporaba (u američkom autorskom pravu dopušta ograničenu uporabu materijala zaštićenog autorskim pravom (copyright) bez prethodnog dopuštenja nositelja tog prava (autora), u svrhe obrazovanja, recenzija i slično.

Google je sam naveo kako je „Vjerojatnije  da će se posuđivanje manjih dijelova materijala iz originalnog djela smatrati poštenom upotrebom, nego posuđivanje većih dijelova. Međutim, čak i malo posuđivanje neće se smatrati poštenom upotrebom ako se radi o “srži” djela“ te „Ako neka upotreba predstavlja zamjenu za potražnju za originalnim djelom, pa vlasnik autorskih prava zbog toga trpi štetu na profitu od svojeg originalnog djela, ta se upotreba vjerojatno neće smatrati poštenom upotrebom.“

Ako ste vi ti koji ste primili obavijest od Googlea da vam je neka stranica uklonjena zbog kršenja autorskih prava, možete se žaliti na tu odluku.

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci