Besplatne fotografije za web upotrebu: ovo je 25 free stock servisa s milijunima fotografija

Ne riskirajte kazne uzimanjem tuđih fotografija za potrebe opremanja svojih članaka, iskoristite besplatne fotografije  koje vam nude brojni stock servisi.

Mnogo korisnika nije svjesno da kad preuzmu fotografiju koju su našli online i kasnije je iskoristite za vlastite potrebe rade prekršaj i da je samo pitanje vremena kada će mailom ili poštom dobiti dopis u kojem će ih autor tražiti naknadu za korištenje fotografije, a koja u nas po fotografiji iznosi 5000 kuna do nekih 15.000 kuna.

Besplatne fotografije na Googleu? Ne.

Dakle, ako na Googleu nađete baš točnu onakvu kakvu ste tražili, nemojte se odmah poveseliti i radovat kako je Google super. Kao što ne otiđete u trgovinu hrane i ne uzimate bez plaćanja kruh, tako biste trebali razmišljali svaki put kad naiđete na sadržaj online, posebice na fotografije. One su nečije djelo, nečiji rad. Fotografi žive od fotografija, jednako kao što vi živite od nečeg što vi producirate. Poštujte to.

Samostalni fotografi i velike stock agencije danas pomoću alata za prepoznavanje fotografija mogu jednostavno doći do svih koji su se „poslužili“ njihovom fotografijom, čak i ako je izrežete ili izmijenite neke manje detalje.  Postoje i odvjetnici specijalizirani isključivo za naplatu takvih stvari, a vrlo su aktivni i u Hrvatskoj te je nemali broj portala već platio kazne za korištenje tuđih fotografija.

Posebno su atraktivne fotografije poznatih, posebice stranih, jer brojni web portali skupljaju posjete i klikove na vijestima. Ako ste uzeli neku fotografiju Jennifer Aniston, velika je vjerojatnost da ste uzeli fotografiju od servisa Getty Images. A oni su najbolji u traženju onih koji misle besplatno proći. jedan domaći portal platio je kaznu od čak 50.000 eura, i to u nagodbi s njima.

Kako ne biste upali u kušnju krađe tuđe fotografije i kasnije morali za nju platiti, poslužite se popisom s više od 25 stock servisa otkud možete uzeti besplatne fotografije (a popis ću dopunjavati s vremenom):

 1. Unsplash.com
 2. Pixabay.com
 3. Pexels.com
 4. Freepik.com
 5. Stockvault.com
 6. Rawpixel.com
 7. Reshot.com
 8. Jooinn.com
 9. Scop.io
 10. Picjumbo.com
 11. Pikwizard.com
 12. Foodiesfeed.com
 13. Kaboompics.com
 14. Gratisography.com
 15. Albumarium.com
 16. Morguefile.com
 17. Stocksnap.io
 18. Lifeofpix.com
 19. Burst.shopify.com
 20. Freestocks.org
 21. Picography.co
 22. Littlevisuals.co
 23. Picspree.com
 24. Isorepublic.com
 25. Styledstock.co
 26. Canva.com

Nije stock, ali ako trebate vintage fotografije, dobar izvor je nos.twnsnd.co

Renault 4 u Puli

Kada koristite stock servise, obavezno uvijek pročitajte uvjete. Kod nekih je potrebno navesti izvor i/li autora, neke nisu za komercijalno korištenje, dok neke možete koristiti bez ikakvog potpisa ili dozvole.

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci