TikTok video za SEO

TikTok i SEO: Kratki video mogao bi biti „next big thing“ za Google SERP

Google testira prikazivanje video sadržaja kratkog formata među rezultatima pretrage jer, kako kažu, takav video je jasan i sažet format koji može dati zadovoljavajući odgovor na neke pretrage. Znači li to da stiže tzv. TikTok SEO?

 

Kako javlja searchenginejournal.com, najveća svjetska tražilica radi na tome da među rezultate pretrage osim duljih videa uključi i sve prisutnija i popularnija videa kratkog formata, karakterističnih za TikTok. Doznali su to u podkastu Search Off The Record prije par dana od Googleove product managerice Danielle Marshak, zadužene za video sadržaj na SERP-u.

Što Google smatra pod kratkim videom?

Kratak video sadržaj podrazumijeva video kraći od pet minuta koji je ujedno snimljen vertikalno.

 

„Ovaj format je vrlo sažet, možete dobiti mnogo informacija u kratkom vremenu, a pritom možete dobiti puno različitih pogleda i stajališta na neku temu,“ kazala je Marshak, koja je za primjer navela izradu kruha od banane.

Recept za kruh od banane jedan je od najpopularnijih recepata. Na početku pandemije, kad su se svi zavukli u svoje kuće i imali vremena za isprobavanje novih recepata, u jednom mjesecu je recept za ovo jelo potražilo nevjerojatnih 2,7 milijuna ljudi!

seo alat primjer

Sada se „banana bread“ traži nešto više od 800.000 puta mjesečno, a i Hrvati guglaju „kruh od banane“ oko 1000x mjesečno.

Rezultati koji iskače na SERP-u (search engine result page) jesu mahom videa s cjelovitom pripremom koji su objavljeni na YouTubeu.

 

Video SEOU Googleu smatraju da bi ovakav tip sadržaja mogao biti zanimljiv i u puno kraćem formatu do 5 minuta pa testiraju opciju da pored recepata od 30 ili 60 minuta, korisnicima ponude i „TikTok format“ brze konzumacije sadržaja jer nisu svi ljudi isti. Trenutno među rezultatima pretrage možete naći i takva kraća videa, ali samo kad ukucate npr “banana bread short video”. Google bi sad ovakav tip videa ponudio automatski, uz dugačka YouTube videa.

 

TikTok video na Google rezultatima pretrage

 

Neki vole čitati recepte, neki vole gledati duga videa, neki pak kraća.

Otkud bi Google sve povlačio kratka videa?

Iako već neko vrijeme postoje Google web stories, ali je pretpostavka da bi mogao vući sadržaj s web stranica s kratkim video sadržajem te masovnije s TikToka. Govorimo o nečem što bi ubrzo moglo biti prozvano TikTok SEO.

 

TikTok recept

 

TikTok videa imaju URL koje možete lagano posjetiti u web pregledniku bez da preuzimate aplikaciju. Snapchat i Instagram nemaju tu mogućnost pa oni vjerojatno ne bi bili uključeni u Googlev rezultate.

 

VEZANO:

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci