programi za obradu slika i videa

TOP programi za obradu slika i videa: 40 besplatnih i plaćenih alata!

Ako vas zanima izrada i obrada fotografija te video sadržaja, a niste vrlo vješti u tome, donosim vam popis programa za obradu slika i izradu video klipova koja će vam olakšati posao. Posebno se traže programi za obradu slika online, aplikacije za izradu fotografija i memova te programi za pravljenje slika sa tekstom.

 

  • Oko 20% svih pretraga na Googleu otpada na fotografije.
  • Tekst s videom ima 53 više šanse da završi visoko među rezultatima pretrage od bilo kojeg drugog sadržaja.
  • 85% video klipova na Facebooku gleda se bez zvuka pa treba dodati titlove
  • Korisnici na YouTubeu najviše pretražuju koristan ‘how-to’ sadržaj

 

Mnogo je podataka iz različitih studija koji nam govore da ne trebamo ignorirati foto i video sadržaj, a ipak većina ljudi koji se bave sadržajem u sklopu sadržajnog ili content marketinga ne ulaže dovoljno vremena i pažnje u produkciju, ali i optimizaciju multimedijalnog sadržaja.

Pisala sam ranije o utjecaju fotografija i video sadržaja na SEO, gdje možete pročitati kako optimizirati fotografije. Osim toga, obratite pažnju na važnost titlova za video sadržaj s ciljem povećanje dosega i gledanosti.

 

Programi za obradu slika

Prije svega moram napomenuti kako ne smijete uzimati tuđe vizuale „koje ste našli na Googleu“ i onda ih koristiti jer time vjerojatno kršite autorska prava i možete dobiti penalizaciju. Za takvo što zaista nema potrebe uz 60 free stock servisa gdje možete uzeti besplatne fotografije.

Među navedenim prijedlozima pronaći ćete program za pravljenje slika sa tekstom, programe za izradu fotografija, programe za uređivanje fotografija te par mobilnih aplikacija koje će vam biti od koristi.

program za obradu slika

 

Adobe Photoshop

Ako bih mogla izdvojiti jedan alat „to rule them all“, to bi bio Adobe Photoshop. Iako nije tako jednostavan za korištenje poput nekih drugih alata,  AP ima toliko opcija da mu većina alata nije ni do koljena. Negativna strana jest i da program nije besplatan.

 

Adobe Photoshop Express Editor

 

Ovaj program za uređivanje fotografija je besplatan. Adobe Photoshop Express Editor je mobilna aplikacija jednostavna za korištenje s ogromnim izborom tema, efekata i drugih opcija za obradu fotografija.

Affinity Photo

Affinity Photo izvrstan je program za napredno retuširanje i dodatnu obradu fotografija, jeftiniji od Adobe  Photoshopa te je dostupan za manje od 500-ak kuna.

Canva

Vjerojatno najpopularniji program za uređivanje fotografija među svima koji se bave content marketingom i social media marketingom. Canva je postala instant hit jer je besplatna, jednostavna za korištenje i naprosto s hrpom prelijepih predložaka i opcija.

Canvu možete koristiti i z izradu GIFova i video klipova.

Canva – Font Combinations

Ako tražite alat koji bi savršeno upotpunio neki vizual dobrim fontom? Ovaj alat je baš za to.

Creatopy

Creatopy je prvenstveno alat za izradu vizualno atraktivnih online oglasa, no naravno ne treba iskoristiti kreirani vizual za oglašavanje.

program za izradu vizuala

 

Design Wizard

Design Wizard je izvrstan program za grafički dizajn koji vam omogućuje personalizaciju fotografija i video sadržaja u sekundi. U bazi ima preko milijun visokokvalitetnih fotografija i na tisuće predložaka za izradu vizuala i video klipova!

Fotor

A Fotorom brzo uređujte fotografije, stvarajte kolaže, dodajte naljepnice i ostala čudesa kako biste izradili jedinstvene vizuale.

Gimp

Besplatan “brat” Adobe Photoshopa, Gimp je program kojeg trebate preuzeti i instalirati na svom računalu. Jako je sličan Photoshopu po opcijama pa je onima naviknutima na AP jednostavno prijeći na ovu besplatnu verziju foto editora.

inPixio

Program za obradu fotografija inPixio je idealan alat ako trebate ukloniti pozadinu ili određene elemente na fotografiji, ispraviti perspektivu nekog elementa te napraviti fotomontažu.

Ovaj program trebate prvo preuzeti na svoje računalo kako biste ga mogli koristiti.

 

Instasize

Mobilna aplikacija Instasize je zaista fantastična. Tražite li besplatnu aplikaciju za obradu slika i videa namijenjenih društvenim mrežama, isprobajte ovaj program koji sadrži 130 filtera, alate za korekciju boja i mnogo više opcija.

Photoscape

Photoscape je besplatan program za preuzimanje s naprednim opcijama poput kombiniranja više fotografija na jednoj, ali i mogućnošću izrade GIFova.

PicMonkey

Jednostavan alat za pbradu fotografija za društvene mreže, ali pomoću ovog programa i njegovih predložaka možete se okušati u izradi logotipa i bannera. Vlasnik mu je Shutterstock.

Place It

Ogromna količina predložaka koje možete koristiti u nizu svakodnevnih situacija čini ovaj program zaista user-friendly.

Ripl

Ripl vam omogućuje da jednostavno dodate animirani tekst na fotografije kako biste izradili vizualno atraktivne materijale za društvene mreže.

Snapseed

Snapseed je aplikacija za obradu fotografija, koja, kako je jedan korisnik naveo, “im spektar mogućnosti kao dobar i besplatan mobilni Lightroom za siromašne.”

Snappa

Snappu mnogi uspoređuju s Canvom zbog jednostavnosti i ponude besplatnih vizuala i predložaka koje možete koristiti za izradu atraktivnih social media foto sadržaja.

StoryStar

Ne smijemo zanemariti storije koji su postali ogroman hit, ne samo na Instagramu, nego i na drugim mrežama. StoryStar je besplatna mobilna aplikacija za android i Apple uređaje, s nizom predložaka i tema koje možete koristiti. Teme se stalno dodaju pa ćete tako naći uvijek aktualne događaje koje možete proslaviti kroz StoryStar vizuale.

Tu su i posebni predlošci koje možete kupiti ako niste zadovoljni ponudom besplatnih opcija.

 

 

Texty

Želite li dodati tekst na vizual, Texty će vas osvojiti jednostavnošću. Uredit ćete fotografije brzo i zabavno.

Ima čak 900 fontova za korištenje, a zgodno je i što pomoću ovog programa možete izrađivati foto kolaže.

VSCO

Appleovi korisnici obožavaju mobilnu aplikaciju te je svakako valja uvrstiti na popis.

VSCO je zaista jedan od TOP alata, minimalistički program s jednostavnim sučeljem i moćnim opcijama, a korisnici vole njihovu ponudu filtera za uređivanje fotografija.

Wordswag

Ovaj program dostupan je samo kao aplikacija za Apple uređaje, a može se pohvaliti izvanrednom ocjenom od čak 4,9!

Dodajte na vizual inspirativni ili duhovit tekst i oduševite svoje followere!

Program za izradu stories 

 

Programi za izradu infografika

Infografike prezentiraju podatke na zanimljiv način te ih mnogi vole. Osim toga, infografike su jedan od materijala koji se najviše dijele te prema kojima vodi mnogo backlinkova (a to je važno za SEO)

Dodajte infografike u plan izrade sadržaja u sklopu svog marketinškog plana.

Easelly

Možda najjednostavniji program za izradu infografika iz inače neaktraktivnog materijala  jest upravo Easelly. Besplatna opcija nudi velik izbor predložaka i ikona koji će vam odlično poslužiti da izradite atraktivne infografike i uobličite podatke u nešto što je lako shvatljivo.

Infogram

Infogramom možete napraviti interaktivne infografike, tablice i vizualizacije. Odlična je opcija što ih možete embedati na svojoj web stranici!

Piktochart 

Infografike, prezentacije i izvještaji mogu izgledati lijepo ako ih radite s Piktochartom. Stvorite sadržaj poput popularnih pita i inforgrafika kako biste prikazali podatke i statistiku na vrlo zanimljiv način. Piktochart je zaista izvrstan da bilo koji tekst s hrpom podataka pretvorite u vizualnu priču.

 

program za izradu infoghrafika- Piktochart

Unfold

Android korisnici ljubomorni su na Appleove ponekad jer ovi imaju Unfold aplikaciju koja nudi super kreativne opcije. Jedna od najboljih jest da možete kombinirati statične slike i video klipove u jednoj objavi!

Odlično je i što imaju podsjetnik za objavljivanje. Samo odaberete vrijeme za objavu, a aplikacija vam pošalje podsjetnik.

 

Visme

Visme ima velik izbor grafika i predložaka koje možete iskoristiti za stvaranje atraktivnih vizuala i prezentacija.

Venngage

Birajte između stotina predložaka za izradu infografika, vizualizacija i prezentacija s programom Venngage. Program je izrazito jednostavan za korištenje.

 

 

Programi za izradu video klipova

Mnogo je programa za izradu video klipova i editiranje, a ja vam donosim tek dio poznatih i easy-to-use alata. Naučite kako jednostavno montirati video, dodati titlove na video ili pak umetnuti specijalne efekte.

Video sadržaj je jako učinkovit u povećanju vidljivosti među Google rezultatima, ali i izvrstan za stvaranje prepoznatljivosti na društvenim mrežama. Sve se više gleda video sadržaj, a dokaz tome jest popularnost TikToka koji je prešišao YouTube u minutaži konzumacije video sadržaja!

CapCut

Jedan od najpopulanijih alata za uređivanje video sadržaja stvorio je isti čovjek koji stoji iza TikToka. Osim što nudi niz opcija za editiranej vaših video radova, ono što je posebno zanimljivo jesu atraktivni video predlošci pomoću kojih za par minuta možete napraviti atraktivan sadržaj.

capcut video editor

 

Animoto

Animoto je besplatan alat za izradu video klipova koji je namijenjen za osobnu i profesionalnu potrebu.

Koristite predloške za predstavljanje novog proizvoda, za izradu portofolia, izlistavanje nekretnina, izradu digitalnih fotoalbuma ili pak za izradu video životopisa.

 

Biteable

Biteable je odličan program za izradu smiješnih i animiranih video klipova jer nudi velik izbor predložaka te fotografija i video snimaka sa Shutterstocka.

 

DaVinci resolve

DaVinci resolve je program za obradu video sadržaja koji kombinira editiranja, kolo korekciju, vizualne efekte, animiranu grafiku i audio post produkciju u jednom! Ono što je Adobe Photo shop u obradi slika, to je DaVinci uz Adobe Premiere u obradi videa.

Filmora

Jednostavno izvrstan alat za izradu video sadržaja, Filmora će vas oduševiti opcijama poput tranzicija, filtera i pokretnih elemenata, ali i mogućnošću izmjene pozadina i stvaranja specijalnih efekata.

Lumen5

Lumen5 je poseban alat kojim od blogova možete napraviti video sadržaj. Pomoću AI tehnologije, ovaj program će sam dodati vizuale i video na osnovu teksta. S njime možete napraviti i video klip od početka.

Magisto

Magisto će od vašeg običnog video klipa napraviti atraktivan sadržaj. Vizualno privlačni animirani efekti i tekst ispričat će priču koju će drugi željeti poslušati.

Doodly

Doodly je program pomoću kojeg možete izraditi animirane video klipove, a kako nije baš posve jednostavan za korištenje, trebat će vam malo proučavanja da ga shvatite. Isplati se uložiti vrijeme u ovaj alat!

Powtoon

Animirani video klipovi su odličan način da objasnite određene funkcije svog proizvoda ili pak  zainteresirate publiku za neku sovju uslugu, a Powtoon vam može u tome pomoći. Nudi hrpu predložaka, likova i elemenata pomoću kojih možete stvoriti zanimljive i smiješne video sadržaje.

 

Programi za titlovanje

Obzirom da se video klipovi s titlovima gledaju više i dulje od videa bez titlova, znate što vam je činiti!

Programe za izradu titlova opisala sam u članku titlovi za video sadržaj.

 

Programi za snimanje ekrana

Ponekad vam treba snimanje zaslona kako biste nešto brzo i jednostavno prenijeli drugima. Upalite računalo, sjednete za stol i snimate svoje kratko predavanje ili objašnjenje.

Naravno, za to možete koristiti ZOOM, trenutno najpopularniju aplikaciju za online sastanke, ali ako niste zadovoljni opcijama Zooma, evo par prijedloga programa za snimanje ekrana.

Loom

Preuzmite Loom ekstenziju za web preglednik Chrome, kliknite gumb za snimanje i to je to!

Screencast-O-Matic

Trebate li napraviti screenshot ili snimiti ono što se zbiva na ekranu vašeg računala, Screencast-o-Matic će vam pomoći u tome. Možete dodati audio klipove i stock fotografije kako biste napraviti atraktivan video sadržaj za embedanje na svojoj web stranici ili za objavu na društvenim mrežama.

Gyazo

Program Gyazo je jednostavan alat za snimanje ekrana kojeg trebate prvo preuzeti na svom računalu. Radite schreenshotove, GIFove i video klipove koje možete lako koristiti za vaše marketinške potrebe.

CloudApp

CloudApp je program za Mac, Windows, Chrome i  iOS te je izvrstan alat za snimanje ekrana.

 

Programi za izradu GIFova

GIFovi su već godinama omiljeni među online korisnicima jer brzo i jednostavno prenose emociju koju neki sadržaj komunicira. Jako ih je jednostavno izraditi pa ih nemojte isključiti iz plana produkcije sadržaja!

Cloud GIF maker

Gore spomenuti CloudApp ima i super opciju za besplatnu izradu GIFova.

Adobe Photoshop

Već sam spomenula Adobe Photoshop kao najbolji alat za obradu fotografija. Ovaj program je izvrstan i za izradu GIFova.

EZGIF

Samo uploadajte svoje fotografije i EZGIF će od njih napraviti animirani GIF! Dodajte tekst i posebne efekte te promijenite veličinu lako i jednostavno.

Giphy

Giphy je možda najpoznatiji alat za izradu GIFova jer je jednostavan za korištenje, ima niz pozadina, naljepnica i naslova s kojima možete izraditi zanimljiv sadržaj za svoje profile na društvenim mrežama.

 

Programi za izradu memeova

 

Tko još ne voli memove?

meme bcc maila

Memovi su fotografije sa zabavnim i pamtljivim tekstovima koji se uparuju s fotografijama, a njihov jedini cilj jest zabava!

Memove možete izraditi pomoću bilo kojeg alata za obradu fotografija (kao što sam ja ovaj gore napravila u Photoshopu), ali postoji niz posebnih alata koji će vam još olakšati njihovu produkciju.

 

Filmora Meme Maker

Već spomenuti program, Filmora ima i opciju za izradu GIFova. Maksimalna veličina datoteke je lijepih 50 MB-a!

 

Imgflip Meme Generator

Imgflip je besplatan program za izradu memova od vaših fotografija ili od fotografija koje imate u njihovoj bazi.

Imgur

Najpoznatiji program za memove Imgur jednostavan je za korištenje, bilo da želite napraviti meme od početka korsteći vlastite vizuale, bilo da se želite poslužiti bazom već postojećih memova.

I Love Img

Još jedan jednostavan alat, I Love Img vam omogužuje da učitate svoje pozadine ili koristite neki od njihovih predložaka za stvaranje duhovitog memea.

Promo Meme Maker

Promo je super program kojim možete izraditi video klipove i memove u par minuta. Da biste napravili meme, odaberite svoj video ili fotografiju, odrežite dio koji želite pretvoriti u meme i dodajte tekst!

program za obradu fotografija- izrada memea

 

Nadam se da će vam ovaj popis poslužiti da stvorite vizualno atraktivan sadržaj koji će angažirati vaše čitatelje, fanove ili followere i potaknuti ih na interakciju s vašim brendom!

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci