Facebook oglasi

Samo 12% “iphoneaša” želi da ih Facebook prati. Zato imate problema s oglasima

 Učinkovitost Facebook oglasa je mnogima pala. Evo zašto.

Ako ste do sada bazirali digitalni marketing na Facebook oglasima, vjerojatno ste primijetili slabije rezultate unatrag nekoliko tjedana. Razlog tome je novi Appleov operativni sustav iOS 14.5 koji korisnicima pruža mogućnost da sami dobrovoljno pristanu na praćenje aplikacija.

Apple je krajem travnja 2021. godine pustio novu verziju svog operativnog sustava koji je direktno naštetio Facebooku, odnosno targetiranju i uspješnosti oglasa koje tvrtke plasiraju putem ove društvene mreže. Nije samo tu Facebook pogođen, zbog nove značajke u iOS-u nazvane App Tracking Transparency sve aplikacije sad moraju pitati dopuštenje korisnika mogu li pratiti njihove podatke.

Kada korisnik iPhonea preuzme novu verziju operativnog sustava, mora pristati da ga aplikacije prate. I to pitaju direktno, putem pop-upa. A upravo je praćenje navika korisnika i iskorištavanje tih podataka koristilo Facebooku da ciljano pruža oglase.

Samo 4% korisnika novog iOS-a u SAD-u pristalo je da ga Facebook prati, dok je diljem svijeta ta brojka oko 12%, pokazali su podaci Flurryja, analitičkog alata koji je prisutan na milijun aplikacija. Oni prate koliki broj korisnika od puštanja nove iOS verzije dnevno pristane da ih Facebook prati. Rezultat je slab. I zato je pala učinkovitost Facebook oglasa.

Koliko ljudi želi da ih Facebook prati

iOS korisnici koji ne žele da ih se prati ne trebaju dozvole davati za svaku aplikaciju posebno, ta im je opcija uključena automatski, no mogu otići pod Postavke (Settings > Privacy > Tracking) i označiti “Allow Apps to Request to Track”. Tamo ćete vidjeti kojim aplikacijama ste dali dozvolu, a kojima ne.

 

Facebook oglasi praćenje

Facebook je ovaj potez Applea napao odmah u startu, plativši oglas u novinama gdje su „ostali protiv Applea radi malih poduzetnika“ tvrdeći da oni omogućavaju da mali poduzetnici mogu lakše doći do svojih kupaca.

Svi koji se oglašavaju na Facebooku dobili su ovih dana email od Facebooka kako su primijetili negativan učinak Appleovih promjena na poslovanje, odnosno na posluživanje oglasa za sve koji koriste Facebook pixel ili SDK (Facebook SDK omogućuje developerima mobilnih aplikacija da integriraju Facebook u svoju aplikaciju) .

Detalje možete doznati u Facebookovom Resource centru.

 

facebook oglasi i Apple

 

SEO > Facebook oglasi

Digitalni marketing je više od oglasa.

Istina, oglasi mogu biti zaista učinkoviti, remarketing zna učiniti čuda za rezultate eCommerce kompanija, no ovo je još jedna lekcija svima onima koji ostavljaju svoj business da ovisi o jednoj platformi.

Napisala sam članak zašto ne bi trebalo graditi poslovanje na Facebooku, a danas je on možda još važniji da ga pročitate. Osim toga, učinak oglasa je ponekad deseterostruko manji od učinka SEO-a ili optimizacije vaše web stranice za tražilice.

Možda je sad konačno vrijeme da prestanete ovisiti o Facebooku i Facebook stranicama, a da razmislite kako početi zarađivati putem web stranice i SEO optimiziranih stranica i sadržaja?

Prijavite se za edukaciju SEO PISANJE ZA WEB!

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci