Google Lens novost na naslovnici tražilice

Google je dodao vizualnu pretragu na svoju naslovnicu

Google je na naslovnicu tražilicu dodao opciju pretraživanja vizualnog sadržaja kroz svoj Lens.

Google toliko rijetko mijenja svoju jednostavnu naslovnicu tražilice da je dodavanje bilo kakve opcije vijest. A od 1. studenog se sada može direktno s naslovnice pretraživati i vizualan sadržaj.

Mogućnost pretraživanja putem Lensa Google je uveo 2017. godine, a od kolovoza 2022. Google Images na images.google.com  koriste Google Lens kad kliknete na upload vizuala.

Google Lens

No Google Lens nije isto što i pretraga po fotografijama ili reverse image search.

Google Lens je stvoren primarno kako bi korisnicima ponudio kontekst i korisne informacije vezane uz određeni vizual. Lens može identificirati biljke i životinje, ali i olakšati vam kupnju ako prepozna neki proizvod na fotografiji. Osim toga, Lens digitalizira tekst na vizualima i prevesti ga.

Prvog dana studenog Google je na svoju jednostavnu naslovnicu tražilice u polje za pretragu dodao i ikonu za Lens. Kao što je rekao Googleov dopredsjednik Rajan Patal, „naslovnica Googlea se ne mijenja često, ali danas jest. Uvijek radimo na tome da proširimo vrste pitanja koje možete postavljati i poboljšati odgovore na njih. Sada možete s desktopa postavljati vizualna pitanja.“

 

Google Lens novost

Kad kliknete na ikonu Lens, otvorit će vam se polje za upload vizuala s vašeg računala ili postavljanje linka do vizuala objavljenog negdje online, a potom ćete dobiti stranicu rezultata Google Lensa.

Google Lens pretragaNa ovaj potez su se u Googleu vjerojatno odlučili nakon saznanja da mlađi korisnici sve više koriste TikTok i Instagram za pretraživanje.

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci