Javascript SEO: kod treba biti ispod HTML headera

Javascript kod postavite ispod HTML headera za bolji SEO

JavaScript kod postavite ispod  HTML headera kako biste bili sigurni da će tražilice jasno razumjeti o čemu se radi na vašem webu, savjet je to Googleovca Johna Muellera za sve koji žele što bolje SEO optimizirati svoje web stranice.

SEO optimizacija ugrubo se dijeli na tehnički i sadržajni dio. I dok najčešće pišem o sadržaju, nipošto ne smijete zanemariti i tehnički dio optimizacije. Oni koji pohađaju moje SEO radionice prva dva sata uče o tehničkim SEO uvjetima jer je dobra priprema web stranice itekako bitna i da bi sadržaj postigao TOP rezultate.

Web developeri i SEO stručnjaci nerijetko imaju pitanja koja ih muče oko optimizacije web stranice, a John Mueller koji je Webmaster Trends Analysts u švicarskoj ispostavi Googlea dobro je poznat po odgovaraju na brojna pitanja putem twittera, foruma, YouTubea i blog postova.

Kada je jedan web developer postavio pitanje na Redditu o važnosti pozicije HTML koda za SEO, Mueller je uskočio i odgovorio kako pozicija HTML koda može negativno utjecati na SEO rezultate ako se on ne pojavljuje na vrhu stranice.

Naglasio je kako je jako važno pri vrhu stranice ostaviti <head> sekciju HTML dokumenta jer ta sekcija sadržava informacije koje Google treba za ispravno čitanje i razumijevanje sadržaja web stranice. Bilo koji JavaScript kod treba ići ispod HTML headera.

HTML headeri (<head>) trebaju biti na vrhu. Ja bih sav JS prebacio ispod HTML headera i provjerio s alatom u search consoli da JS ne blokira <head> sekciju,“ napisao je Mueller.

Što se glavnog sadržaja tiče, naglasio je kako je njezin položaj manje bitan, ali kako <head>  sekcija mora biti na vrhu.

Gdje treba postaviti JavaScript kod da SEO bude ok?

Kad dizajnirate web stranicu, najbolje je JavaScript kod postaviti na dno HTML dokumenta tik prije krajnjeg </body> taga. Na taj način Javascript neće odgoditi učitavanje web stranice, što na kraju dovodi do lošeg korisničkog iskustva.

Kada postavite  JavaScript na samo dno stranice, HTML se može prvi renderirati, omogućujući korisniku da prvo vidi sadržaj dok se u pozadini JavaScript učitava. Osim toga, može spriječiti vanjske JavaScript datoteke da blokiraju stranicu pomoću async ili defer atributa.

 

Ukratko:

  • Pozicija HTML koda može negativno utjecati na SEO ako nije postavljen na vrhu stranice
  • Važno je postaviti JavaScript kod ispod HTML header taga u <body> element kako bi crawleri mogli jasno razumjeti vašu stranicu.
Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci