Kako blokirati Google AI bot

Ne želite da AI chatbotovi vježbaju na vašem sadržaju? Blokirajte im pristup

Ukoliko ne želite da AI modeli poput ChatGPT-a ili Googleovog Barda koristi sadržaj na vašoj web stranici kako bi trenirali i usavršavali umjetnu inteligenciju, postoji jednostavan način na koji to možete spriječiti.

Nakon što smo otkrili kako možete blokirati ChatGPT da pristupa vašem web sadržaju, od sada možete zabraniti pristup i Googleovim AI API-ijima poput Barda i Vertexa te svih ostalih budućih AI proizvoda.

Google je upravo najavio novi Googlebot, novi crawler imena Google-Extended, kojeg možete koristiti za kontrolu želite li omogućiti pristup botovima da poboljšaju Bard i Vertex, AI generativne API-je.

Google Exteded bot

 

Jednostavno ćete ga implementirati u robots.txt file i tako onemogućiti da se Bard vježba na vašem sadržaju, odnosno da koristi vaš sadržaj za plasiranje odgovora korisnicima.

Google neće crawlati iz Google-Extendeda, ali će i dalje normalno crawlati iz „običnog“ Googlebota i ostalih botova.

Drugim riječima, Google –Extended će reći Googleu da ne koristi sadržaj vaše web stranice za učenje Barda ili drugih Googleovi AI projekata, no to neće utjecati na crawlanje i indeksiranje vašeg sadržaja za tražilicu.

 

Želite li onemogućiti i da Bing ne koristi sadržaj na vašim stranicama,  i to je od nedavno moguće napraviti uz NOCACHE i NOARCHIVE tagove.

<meta name=”robots” content=”noarchive”>

ili

<meta name=”robots” content=”nocache”>

više informacija pročitajte na Bingovim stranicama podrške.

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci