Što je kanibalizacija sadržaja

Što je kanibalizacija sadržaja na web stranici + kako popraviti štetu?

Jedete li sami sebe na Google searchu? Kanibalizacija je pojam koji u SEO svijetu označava situaciju kada se više stranica na jednoj domeni natječe za Google ranking s istim ključnim riječima te time zapravo rade sami sebi konkurenciju i “pojedu” si bolje pozicije.

 

 

Objasnit ću to kroz jedan primjer u 2 tipične situacije:

Recimo da jedna ključna fraza “namještaj po mjeri” ima 100 bodova SEO vrijednosti.

  1. Ako vaša naslovnica cilja te ključne riječi, a sve druge stranice su fokusirane na neke druge, npr.”spavaća soba po mjeri”, “dječji krevet po mjeri” ili “ormar po mjeri”, onda svih tih 100 bodova ide vašoj naslovnici.
  2. Ako osim naslovnice, ključne riječi “namještaj po mjeri” kao koristite na još stranica, npr. na 3 blog posta, onda se tih 100 bodova dijeli na četiri. Dakle, sada imate 25 za naslovnicu i 25 za ostale 3 stranice. Ta je taktika oslabila vaše napore da se visoko pozicionirate među rezultatima pretrage. Cilj SEO pisanja nije napisati što više sadržaja. Cilj je napisati kvalitetan sadržaj koji cilja upit i namjeru pretrage korisnika.

 

što je kanibalizacija sadržaja

 

VODITE TABLICU I IZBJEGNITE OVAJ PROBLEM

Optimalno je da imate tablicu u kojoj ćete bilježiti koje fokus SEO riječi koristite na kojima landing stranicama. Jedna od dobrih taktika jest da blog postove organizirate kroz long-tail ključne riječi koji imaju drugu namjeru pretrage od onih ključnih riječi koje su nositelji naslovnice ili kategorija.

Konkretno, ako vam naslovnica cilja “namještaj po mjeri”, blog postovi vam mogu biti:

  • kako napraviti namještaj od paleta
  • kako napraviti ormar za cipele
  • kako napraviti krevet

 

Važno je napomenuti da jedna stranica može rangirati za više ključnih riječi! Bitno je da više stranica ne rangira za jednu istu riječ.

Kako znati ima li na vašoj stranici slučajeva kanibalizacije?

 

1. Najjednostavniji način kako ćete provjeriti imate li problema s kabinalizacijom jest da jednostavno otiđete na Google i ukucate ključnu riječu u polje za pretrage te kod izlista rezultata vidite rangirate li dobro:

Obzirom da se nalazim na prvoj SEO poziciji za ovu ključnu frazu, ne trebam ništa raditi.

 

2. Možete u Google polje za pretragu ukucati site:vasawebstranica.hr “ključna riječ” – vidjet ćete sve stranice vezane za tu ključnu riječ

 

SEO i kanibalizacija sadržaja

 

Iako se čini da tu ima razloga za brigu, ni ovo nije kanibalizacija jer se iste ključne riječi pojavljuju s različitim namjerama na različitim stranicama. Samo je blog uistinu posvećen obradi teme “SEO alati”, dok se na drugim stranicama oni tek spominju u širem kontekstu SEO strategije.

No imate li situaciju gdje vam se za istu frazu izlista više naslova blogova, posrijedi je kanibalizacija.

 

3. Možete koristiti SEMrushov alat “Position tracking“:

 

kanibalizacija-semrush

 

4. Možete koristiti Ahref alat Site Explorer  i kroz Organic keywords report dobiti jasan uvid.

 

Kojom god taktikom da se poslužite, ako nađete više stranica sa sličnim nazivima i sadržajem, vrijeme je za akciju!

Optimalno: više različitih tekstova objedinite u jedan ogroman tekst (onaj koji se najviše rangira), a onda druge obrišite i te  URL-ove redirektajte (preusmjerite) na novi veliki tekst.

 

Napomena: Brisanje stranice nije dobra taktika rješavanja kanibalizacije osim ako se ne radi o zaista nekvalitetnoj stranici s gotovo ništa prometa. Ako je to psrijedi, pročitajte iduće Content pruning: Brisanje sadržaja s weba može vam povećati promet!

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci