Zašto SEO

4 razloga zašto SEO možda nije za vas

Samo 30% svih malih tvrtki koriste u svom poslovanju SEO, pokazala su istraživanja.  No zašto bi SEO trebao biti nužan, trebaju li ga zaista baš svi koji se bave online poslovanjem?

SEO optimizacija vaše web stranice je nužna da vas potencijalni kupci pronađu na tražilici, kada guglaju u potrazi za odgovor na neko pitanje. Međutim, ne trebaju sve tvrtke tj. poslovanja SEO.

Sve tvrtke koje profitiraju od SEO strategije imaju nešto zajedničko: razmišljaju dugoročno.

SEO nije brz proces, SEO daje rezultate nakon više mjeseci, pa i godina.

Zašto SEO: Kada se ne trebate oslanjati na SEO?

 

1.      Hitno trebate nešto prodati

Ako biste potaknuli prodaju na svojoj stranici jer više nitko ne kupuje ono što prodajete, a hitno vam trebaju prihodi, SEO nije za vas.

2.       Mali volumen pretraga

Ako nitko ne pretražuje ono što vi nudite, džabe se pokušavate rangirati na prvoj stranici rezultata. Čak i ako postoji određeni volumen pretraga, ali je on jako nizak, može li vaše poslovanje opstati poslužujući tek nekolicinu korisnika. Da biste dobro poslovali, treba vam neka kritična masa korisnika kojoj ćete prodavati to što nudite.

3.      Stranica vam je loša

Da bi SEO imao ikakve šanse, Google mora moći pretražiti vašu stranicu i indeksirati sadržaj na njoj. Prije svega, stranica treba biti jasne strukture, mobile-friendly, brza i sigurna. Dobar SEO sadržaj na lošoj web stranici nema šanse. Pritom ne mislim na ljepotu stranice. Previše je lijepo dizajniranih web stranica koje nisu dobre. Stranica mora biti funkcionalna, a s novim Googleovim updateom algoritma u lipnju 2021, Web core vitals su primarna stvar na koju trebate obratiti pažnju. Web core vitals je set metrika orijentiranih prema korisničkom iskustvu, a u fokusu mu je brzina učitavanja stranice, responzivnost dizajna te vizualna stabilnost sadržaja na stranici.

 

4.      Imate novi proizvod ili uslugu

Prodajete li nešto sasvim novo na tržištu što korisnici do sada nisu imali priliku vidjeti i upoznati se s tim, SEO nije rješenje za vas. Prije svega, morate poraditi na izgradnji potražnje za tim proizvodom ili uslugom. Kako se ljudi nešto traže na Googleu ako ne znaju da to postoji? OK, možete gađati probleme i interese korisnika kroz sadržaj te ih tako indirektno povezati s proizvodom/uslugom, no savjet je da prvo ipak odradite kampanju s ciljem podizanja svijesti o brendu, tj proizvodu ili usluzi.

 

Zašto je SEO dobar?

Razmišljate li dugoročno i želite ulagati u taktiku koja će vam kroz pola godine i dalje doprinijeti poslovanju online, uložite u SEO.

Male tvrtke bi posebno trebale uložiti u SEO, a za to postoje 3 dobra razloga:

  1. Organske pozicije stvaraju povjerenje i kredibilitet
  2. SEO je dugoročno isplativiji od plaćenog oglašavanja
  3. SEO se da naučiti

Nemate li sredstava za angažiranje SEO stručnjaka, možda možete sami naučiti SEO? Imam edukaciju baš za vas. Prijavite se i naučite SEO osnove i pisanje za web koje vam dugoročno može donijeti jako dobre rezultate.

 

SEO edukacija

 

Imate li manju tvrtku, korisno će vam biti da pročitate i ovo:

Lokalni SEO: Kako dobiti više poziva i rezervacija za restoran, hotel, trgovinu, servis…?
SEO za male tvrtke: Kako vam Google my Business može pomoći?
10 načina kako možete odmah poboljšati tekstove na svom webu

 

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci