Bing je potpuno „failao“ u nastojanju da Googleu uzme udio tržišta

Godinu dana nakon launcha AI-powered verzije tražilice, Bing je uspio preoteti svom rivalu Googleu tek 1% tržišnog udjela. Zapravo, Bingov udio na tržištu je u kolovozu u 2023. godini bio niži nego u 2022. godini! Tek je kraj godine donio sitnu promjenu – rast od manje 1% za Bing za svjetskoj razini (izvor: StatCounter).

Iako su neka predviđanja govorila kako će Microsoft uvođenjem nove verzije Binga s integriranim konverzacijskim i generativnim AI poljem za pretraživanje ugroziti Googleovu dominaciju, izgleda da je vrijedilo i u ovom slučaju ona „Tresla se brda, rodio se miš.“

Tako sam i ja u siječnju 2023. objavila blog Ima li Bing napokon šansu ugroziti Googleovu dominaciju?

Kad se pojavio Bing Chat (danas poznat kao Copilot), činilo se da Microsoft ima napokon šansu ugroziti najvećeg konkurenta za polju tražilica. No svi su bili samo uzbuđeni oko neke nove AI digitalne igračke, iako ni tada nitko nije baš vjerovao da će se tržišni udjeli  nešto značanije preokrenuti.

Godinu dana nakon početnog hypea, stanje je gotovo pa nepromijenjeno.

 

Ovako su izgledali tržišni udjeli tražilica na svjetskoj razini u prosincu 2023. godine: Bing i Google-trzisni udio 2023

  • Google 91,61%
  • Bing  3,38%
  • YANDEX  1,65%
  • Yahoo!   1,12%
  • Baidu  0,96%
  • DuckDuckGo  0,51%

 

Google je i dalje dominantan, a Bing se s 2,4% posto udjela popeo na nešto manje od 3,4% udjela, dok su sve ostale tražilice debelo iza.

Ipak, treba brojke sagledati i iz drugog kuta.

Ako je Bingov udio porastao za 1%, dakle s 2.4% to 3.4%, to je zapravo i velik rast za Bing od preko 40% u godini dana.

❗Ne treba zanemariti ni Baidu koji u Kini ima 66,52% tržinog udjela. Unatoč tome na svjetskoj razini ispada da ga koristi tek 0,96% ljudi, iako Kina drži 22% svih korisnika interneta na svijetu.

Ovdje valja posumnjati da je StatCounter pobrojao samo onaj promet koji se uspio provući kroz veliki filter „Kineskog zida.“

 

Moje iskustvo s Bing Chatom

Isprobala sam i ja Bingovu AI tražilicu – uz teške muke.

Bing AI primjer

Ni nakon par pretraga nisam  bila oduševljena. Nije mi dao ništa revolucionarno, super korisno ili ne znam kakvo iskustvo koje sam očekivala. Bio je ok za neke ideje, ali za korisne informacije s konkretnim podacima baš i ne. Zapravo, dao mi je čak više posla jer nisam vjerovala AI odgovorima pa sam i dalje tražila „prave istinske“ odgovore s potpisom neke osobe.

I to se pokazalo odličnim jer mi je Bing Chat zaista dao krive podatke! Kad sam krenula istraživati koliki postotak netočnih podataka daje, na nekim forumima developera otkrila sam da je oko 15% rezultata bilo pogrešno. Čak i kad se radilo o sažecima.

Ono što me još više smetalo jest da mi je svaki put kad bih išla koristiti Bingov Chat imala problema.

Bing Chat greška "You’ve reached the conversation limit for today. Sign in to continue your chat"

Svaki dan mi je iskakala greška „You’ve reached the conversation limit for today. Sign in to continue your chat“ unatoč tome što sam bila ulogirana i što nisam uopće ranije tog dana koristila Chat.

Potražila sam pomoć na Microsoftovom forumu i vidjela da nisam jedina. Trebalo je očistiti „cookies and cache“ od web preglednika da se ulogiram. Kad to napravite onda opet trebate proći logiranje uz kod za verifikaciju,  a kako mi se greška pojavljivala i dalje, morala sam mijenjati nekoliko web preglednika i brisati sve kolačiće da bih mogla koristiti Bing Chat.

Za jednu pretragu izgubila sam u startu 30-ak minuta, a kad sam išla ponovo koristiti Copilot, opet mi se pojavila greška i izgubila sam svaku motivaciju da se nastavim boriti s greškama.

Bing Copilot greška

 

Što se mene tiče, Bingov Copilot je besmislen dok god ne riješe problem s ograničenjima zbog kojih se korisnicima pojavljuje greška. A o rezultatima da i ne pričam… Ne vjerujem AI rezultatima, fora su za ideje i to je to.

Izgleda da se ne treba još bojati dominacije AI tražilica.

 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Ako ti se sviđa članak, podijeli ga drugima!

Najnoviji članci